Een van de grote dossiers die opeenvolgende besturen tot hun beschikking hebben is die van het Kwaliteitskeur voor Restauratoren. Deze lange zoektocht kent verschillende dieptepunten maar zeker ook hoogtepunten. Het grootste dieptepunt was natuurlijk een jaar of 5 geleden, het bijna faillissement van onze zustervereniging RN. Het grootste hoogtepunt daarentegen was de doorstart daarna, in de vorm van het ‘drie partijen overleg’ onder leiding van ARA.

ARA, RR (Restauratoren Register) en het hervormde RN samen aan tafel om een góed systeem te bouwen waar de kwaliteit van restauraties en restauratoren is geborgd.

Op het Erfgoed Event heeft u kennis kunnen nemen van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Het belangrijkste punt hier gepresenteerd is de samenwerking die Stichting Restauratoren Register (SRR) heeft gevonden in ERM. ERM staat voor Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten, www.stichtingerm.nl.

intentieverklaringWaarom een keurmerk?

Ik krijg heel vaak de vraag “waarom moet dat, een keurmerk” en “We hebben al zoveel clubjes, waarom weer een nieuwe, we moeten samen werken”.

Deze vragen geven exact weer waar het om gaat in de erfgoed wereld.

Vanuit Europa zijn er Erfgoed bepalingen, vanuit de nieuwe Nederlandse Erfgoedwet ook. Of we dit nu leuk vinden of niet, deze wetten, regels en ethiek zijn er en ze veranderen. Dat het zoals het vroeger ging, nu ook niet meer kan bent u vast met mij eens. De restaurator met goede wil maar te weinig kennis, of de Beun de Haas die werd ingehuurd door een particulier of overheid en meer kwaad dan goed doet. Of de grote instellingen die, al of niet met subsidie ondersteund, de zelfstandigen ‘eruit’ werken middels te lage tarieven of omdat er bijvoorbeeld geen BTW verrekend wordt (nog immer actueel).

Het optuigen van een keurmerk is niet om u, professionele restauratoren te knechten. In tegendeel, het is om u een volwaardige gesprekspartner te laten zijn in een erfgoedwereld die meer ‘georganiseerd’ is en meer gericht is op eenduidigheid dan ooit. Op dit moment vindt er van overheidswege een samensmelting van verschillende gemeentelijke en landelijke organisaties plaats. Alles samen onder de paraplu van de RCE, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Deze overheidsinstelling is het aanspreekpunt van het ministerie naar beneden toe, maar ook omgekeerd, vanuit het “veld” naar boven. Ook beheren zij de landelijke subsidies en hebben invloed op lokale subsidies.

Het ERM/SRR systeem behelst een kwalitatieve inhaalslag voor ALLE restauratoren die hun vak professioneel uitoefenen. Een inhaalslag waarmee de individuele restaurator in één klap een erkende partner in de erfgoedwereld wordt.

-Door het keurmerk zijn al die restauratoren er zeker van dat ze een gesprekspartner kunnen en mogen zijn bij aanbestedingen.

-De particuliere klant heeft meteen een helder en eenduidig beeld van de restauratoren: wat mogen we verwachten, wat kunnen we verwachten en waarom kunnen we dat verwachten.

Restaurator zijn is uw vak, uw DNA

Een eenduidige definitie naar ‘buiten toe’ is daarin een belangrijke schakel tot communicatie en een noodzakelijke stap richting een erkenning die er wel moet zijn, maar die niet door de overheid wordt gegeven.

Is het zo dat u verplicht bent om een Keurmerkrestaurator te worden? Neen, zeker niet. De Autoriteit Consument en Markt (de kartelwaakhond) laat u vrij te bepalen wat u voldoende acht voor uw eigen modus operandi. Het is wel zo dat, indien een beroepsgroep zichzelf “op de kaart” wil zetten, de methodiek van kwaliteitsborging de enige goede basis is.

Het lidmaatschap van een vereniging is geen plicht, ook dit is een ACM-eis. Indien u zich aanmeldt bij SRR/ERM wordt u ook geen lid. Het is dus geen “nieuwe club”, het is een stichting met de doelstelling ‘kwaliteitsborging Restauratoren’.

De voor ogen staande ‘set-up’ is een samenwerking die gestoeld is op ‘win-win’. ERM heeft reeds de erkenningsregelingen ervaring die nodig is om tot een goed en serieus eind resultaat te komen. ERM heeft zich echter tot nu toe vooral gericht op bedrijven met personeel, het bedrijf krijgt dus de erkenning. Door samen te werken met SRR ontstaat er de unieke kans om vanuit de landelijk bekende organisatie die ERM is, ook de individuele restaurator de plek te geven die wordt verdiend. De uitvoeringsrichtlijnen (dat is niet een werkdictaat, dit zijn de richtlijnen waarop een restaurator wordt getoetst), worden zo aangepast dat ze uitvoerbaar zijn voor eenmanszaken en individuele restauratoren in loondienst.

Zeer binnenkort is er weer een overleg van SRR, ERM, RN en ARA om nogmaals alle belangen door te spreken en posities te bevestigen.

Wij realiseren ons dat het t.a.v. het genoemd onderwerp ook lang stil lijkt gebleven, maar dit heeft te maken heeft met het soort proces.

Indien er vragen zijn, laat u horen, waar mogelijk willen wij ze graag beantwoorden. Dit kan via de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of de penningmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Matteo Visser

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Go To Top