Gegeven door dr. Leonardo Borgioli, Italie

Deze workshop wordt georganiseerd door De Kunstkliniek Veer & Veer, te Hilversum in samenwerking met ARA Nederland voor restauratoren uit twee specifieke restauratiedomeinen: conservering van binnenmuren (muurschildering), buitengevels e.a. buiten geplaatste kunstobjecten.

Data: 16 en 17 November 2020.
Lokatie: Het Amershof, Snouckaertlaan 11 (zijstraat Stationstraat), 3811 MA, Amersfoort.
Kosten: € 285,- p.p. (incl. BTW) voor niet-ARA leden, € 260,- p.p. (incl. BTW) voor ARA leden

Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Voertaal: Engels.

Bij grote interesse wordt de workshop, op korte termijn, herhaald.

Restauratoren die geregistreerd staan in het Restauratoren Register kunnen onder voorbehoud 1 punt krijgen volgens de eisen van bij- en nascholing van het register.

In verband met de RIVM-Corona-maatregelen, wordt er rekening gehouden met de afstand van 1,5m tussen de deelnemers (de lokalen en hun tafelverdeling zijn daarvoor ingericht). Er worden door de organisatie desinfectiemiddelen, gezichtsbeschermers en mondmaskers ter beschikking gesteld. Natuurlijk kunnen de deelnemers ook hun eigen beschermingsmiddelen meenemen.

Programma: Dagelijks tussen 9 en 17uur; koffie en thee een warme lunch zijn inbegrepen. De lunchtijd wordt door het restaurant gepland i.v.m. de andere activiteiten en de bezetting van de lunchzaal.

Inschrijving via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De inschrijving is voltooid als het inschrijvingsformulier is ondertekend en de workshop kan pas bijgewoond worden na de betaling.

Tot op de workshop,

Namens De Kunstkliniek Veer en Veer en ARA,
Eleonora van der Veer-Curpan

In het NOS journaal werd bekend gemaakt dat de Gouden Koets na de restauratie naar een museum gaat. Vragen wij ons natuurlijk af, hoe verloopt de restauratie?
Daarover bericht de NOS hier https://nos.nl/artikel/2301880-restauratie-gouden-koets-verloopt-voorspoedig.html en https://nos.nl/artikel/2193729-video-hoe-staat-het-ervoor-met-de-gouden-koets.html

Ook dit jaar organiseert de Kunstkliniek in samenwerking met ARA Nederland een workshop door Paolo Cremonesi voor gevorderde gebruikers van de Wolbers’ methode (gel en/of emulsies).

De toenmalige vijfdaagse workshop is nu in twee verdeeld en ieder deel duurt nu drie dagen. Dit eerste deel, “Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials” zal gehouden worden in de Amershof te Amersfoort, op 16, 17 en 18 november 2020. Iedere dag bevat een theorie en praktijk gedeelte, De workshop vindt plaats tussen 9 uur s ‘morgens en 17 uur 's middags. De lunch is inbegrepen. De voertaal is Engels. Details over het tweede gedeelte volgen.

Na een evaluatie van de vorige workshop door de ARA-organisatoren en Cremonesi zelf, is er dit keer extra tijd ingebouwd voor het analyseren van de begeleidende metingen om het beste en nauwkeurigste recept voor de gel of emulsie zelf na te kunnen bootsen. Het accent wordt gelegd op het maken van ‘het profiel’ van het noodzakelijke schoonmaakmiddel met uitgebreidere uitleg over het nut van het gebruik van enkele belangrijke stoffen. Wanneer gebruikt men dít en niet dát, waarom zó en niet anders …

Het is geen makkelijke materie, daarom adviseren wij de deelnemers om de Nederlandse vertaling van Cremonesi’s basisboek, Het water-medium voor het behandelen van polychrome werken, door te bladeren. Het is niet alleen het nieuwste en meest uitgebreide werk dat op het gebied van bedenken en voorbereiden van een emulsie te verkrijgen is, maar het bevat ook de beschrijving van allerlei materialen met hun specifieke toepassingen die in onze werkzaamheden aan bod komen.
Het tweede boek van deze reeks, dit keer geschreven door dr. Paolo Cremonesi en dr. Leonardo Borgioli, ‘Synthetische harsen gebruikt bij behandeling van polychrome kunstwerken’ is nu bij de drukker en wij hopen dat dit in november ook verkrijgbaar zal zijn.

Ook de beginnende restauratoren kunnen hun borst nat maken: Cremonesi gaat volgend jaar een introductiecursus houden. Gezamenlijk met Cremonesi zijn wij nu bezig om de basiscursus in elkaar te zetten.

Als laatste kunnen wij ook een workshop melden die in de 2e week van november zal plaatsvinden. De workshop wordt gegeven door dhr. Leonardo Borgioli, en zal als onderwerp interieur- en muurschilderingen hebben. Nadere details hierover volgen.

Prijzen van de workshops volgen zo spoedig mogelijk, ARA leden krijgen hierbij een korting. Neem voor vragen contact op met De Kunstkliniek te Hilversum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres De Amershof : Snouckaertlaan 11, 3811 MA Amersfoort

De educatie commissie heeft niet stil gezeten. Met plezier hebben wij een zoektocht gehouden op het wereldwijde web en enthousiast ontdekt wat er zo al binnen ons vakgebied te vinden is. Voor jullie gemakt hebben we een greep hieruit samengevoegd tot deze lijst, die op de website zal blijven staan en tevens kan worden aangevuld. Mogelijkheden genoeg dus om je kennis en vaardigheden vanuit je luie stoel verder te kunnen verbreden en ontwikkelen!

Een aantal universiteiten biedt online cursussen aan waarvan een deel zelfs gratis te volgen is. Tegen een kleine vergoeding van ca. €50,- kan er zelfs vaak een prestatie certificaat worden verkregen voor het volgen van de cursus. Veel van deze cursussen zijn samengebundeld door edX, een platform voor onderwijs en leren, dat is opgericht door Harvard en MIT.
Het is soms flink zoeken voordat je interessante cursussen e.d. voor restauratoren tegenkomt, maar het is een goede en goedkope manier voor bijscholing en vooral van verbreding van de bij ons van huis uit al aanwezige ruime vakkennis! Hieronder een kleine opsomming van online educatie waar het bij ons al van ging kriebelen… Struin er vooral ook zelf doorheen, want er valt een hoop te snuffelen! deelname

Harvard X – Tangible Things: Discovering History Through Artworks, Artifacts, Scientific Specimens, and the Stuff Around You
Gain an understanding of history, museum studies, and curation by looking at, organizing, and interpreting art, artifacts, scientific curiosities, and the stuff of everyday life.

UC3MX – European Paintings: From Leonardo to Rembrandt to Goya
Uncover the meaning behind the art of the great painters from 1400 to 1800

The university of Newcastle Australia – Drawing Nature, Science and Culture: Natural History Illustration 101
Learn how to see and draw nature like an illustrator. Build observational and visual interpretation skills in an interactive and enjoyable way.

Israel X – Art and Design in the Digital Age
Explore and discover how art changes technology and how technology changes art.

Israel X - The bible in Light of the Ancient Near East
This course is an introduction to the Bible, set against the background of the rich Archaeological findings from the Ancient Near East.

Harvard X – Een serie aan cursussen omtrent “The Book”:
The Book: Print and Manuscript in Western Europe, Asia and the Middle East (1450-1650)

The Book: Scrolls in the Age of the Book

The Book: Monasteries, Schools and Notaries, Part 2: Introduction tot he Transitional Gothic Script.

The Book: Making and Meaning in the Medieval Manuscript