Na een onderbreking van 2 jaar kunnen we gelukkig de jaarlijkse traditie hervatten en organiseren we een feestelijke Nieuwjaarsborrel/atelierbezoek op zaterdagmiddag 28 januari a.s..
Hiervoor zijn we te gast bij ARA lid Nasr Azarmehr te Almere.

Nasr is een gedreven restaurator en ontwerper van sculpturen. Hij zal ons uitgebreid vertellen over zijn werk: over oude en nieuwe restauratie methoden en over een lumineus vulmiddel voor hout, linnen, metaal, voor bijna alles. Daarnaast zal hij ons vertellen over het gebruik van een scanner/microscoop bij zijn werk. Dit wordt ongetwijfeld een interessante en niet te missen Nieuwjaarsbijeenkomst!
Wil je er bij zijn? Meld je dan vóór 20 januari 2023 aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

studio nasr

Als je wilt kun je een introducé, bij voorkeur een collega, meenemen. Vermeld dan zijn zijn/haar naam bij je opgave.

Azar Mehr Restoration Company (2019)
Telefoon: +31 (0)643114051 (Nasr)
website: artrestauratie.nl

Wanneer: 28 januari 2023
Tijd: 14.00-17.00 uur
Waar: Cultuurdome Almere
Middachtenlaan 21
1333 XS Almere

Ben je restaurator van roerend erfgoed en wil je je bekwamen in het professioneel documenteren van je restauratiewerk? Volg dan de NCE-studiemodule ‘Documentatie in woord en beeld’ op 9 en 30 maart 2023. Docent is hout- en meubelrestaurator Machteld Jacques. Na haar bachelor Kunstgeschiedenis volgde Machteld de master Restauratie & Conservering aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in hout en meubelrestauratie. Ze ontwikkelde een nieuwe methode voor Europees en Aziatisch lakwerk voor wat betreft het verwijderen van oude en nieuwe afwerklagen. Naast haar eigen praktijk werkt ze parttime voor Vereniging Hendrick de Keyser, waar ze verantwoordelijk is voor de historische interieurs en het collectiemanagement. Daar treedt ze op als opdrachtgever en laat restauraties uitvoeren. “Door heldere, goed gestructureerde en volledige documentatie in woord en beeld van restauratie-ingrepen beschermen we het verleden en de toekomst van ons roerend erfgoed”, aldus Machteld over het belang van professionele documentatie.
Meer informatie over de studiemodule ‘Documentatie in woord en beeld’ en inschrijven: 

www.erfgoedopleidingen.nl/nce-opleidingen/restauratie-roerend-erfgoed-documentatie

Deze module is erkend als bij- en nascholing voor RegisterRestauratoren.

erfgoedopleidingen

 

Zaterdag 22 oktover vierde A.R.A. Nederland haar 30 jarig jubileum in de Observant in Amersfoort. Het was een feestelijke bijeenkomst met veel (oud-)leden en andere gasten, muziek en boeiende verhalen van Gwendolyn Boevé-Jones over het belang van documentatie en Anne van Grevenstein over de grote veranderingen in het restauratie vak.

gwendolyn boeve jonesGwendolyn Boevé-Jones

anne van grevenstein 2Anne van Grevenstein spreekt de zaal toe

erick rob 2ARA leden Erick Douwes en Rob Jacobs spelen mee met Fascinating Jazz Trio

In dagblad Trouw vertelt ARA lid Gwendolyn Boevé-Jones van restauratieatelier Redivivus over hoe ze tijdens een restauratie van een schilderij van Ferdinand Léger een ander werk van dezelfde schilder ontdekte. Het zat verstopt aan de achterzijde onder een lijmlaag. “Het was een afschuwelijk karwei om die keiharde lijmlaag te verwijderen. Maar het werk eronder verkeerde in een uitstekende staat.” aldus Gwendolyn in het artikel. “Het schilderij kan worden toegeschreven aan Léger en maakt deel uit van een reeks schilderijen die hij maakte tussen 1911 en 1912, dus vlak voor het werk op de andere kant.”

fernand leger

Foto: René Gerritsen

De nieuw ontdekte Léger zal vanaf 19 november voor het eerst te zien zijn in het Kröller-Müller Museum, in de tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs.

Het Trouw artikel is enkel voor betalende lezers.

Geachte leden van A.R.A. Nederland,

Als eerder aangekondigd: de Algemene ledenvergadering komt er aan, en wel op zaterdag 14 mei 2022 in de Gelderland fabriek in Culemborg !

Het programma ziet eruit als volgt:

10.00: inloop en ontvangst met koffie en thee
10.30: aanvang ALV 2021
11.00: korte pauze
11 15: aanvang ALV 2022
12.30: lunch buffet
13.30: aanvang workshop Documentatie fotografie door René Gerritsen
15.30: drankje en napraten
16.00: uur einde

Adres: de Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg.

Introducees zijn welkom bij de lunch en de workshop, aan hen vragen wij €10,- als tegemoetkoming in de kosten.
 
Aanmelden: Mede i.v.m. de lunch is het prettig als u zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmeldt met uw naam en e-mailadres . Wilt u een introducé meenemen, vermeld dan tevens zijn/haar naam en e-mail adres.

de Gelderlandfabriek

Toelichting op het programma

Door de annulering van de ALV 2021 zal de ALV er deze keer iets anders uitzien.
We splitsen namelijk de vergadering in twee delen. Van 10.30-11.00 uur houden we de geannuleerde ALV van 2021. We behandelen dan aan de hand van de agenda het beleid, de financiën en gebeurtenissen m.b.t. het jaar 2020.
Na een korte pauze volgt de ALV 2022 waarin we het verenigingsjaar 2021 bespreken en vooruit blikken naar de 2e helft van 2022. Naast de gebruikelijke agendapunten staan de vanaf 1 juli 2021 geldende verenigingswet en de daaruit voortvloeiende aanpassingen van de statuten op de agenda.

Aansluitend wordt u een lunch aangeboden met in de middag een workshop documentatie- en restauratiefotografie door ARA lid René Gerritsen. René is beroepsfotograaf en gerenommeerd docent in zijn vakgebied.
De workshop is gericht op het gemakkelijk maar doeltreffend fotograferen met uw eigen mobiele telefoon. Ook wordt ingegaan op UV fotografie in combinatie met iPhone of Android. Deze workshop sluit tevens mooi aan bij de documentatie eisen die worden gesteld i.v.m. het Restauratoren Register.

Tot slot: In het najaar willen we groots het jubileum van 30 (!) jaar A.R.A. Nederland vieren.
Tijdens de ALV krijgt u hierover meer informatie.

Wij kijken er naar uit u te ontmoeten bij deze ‘dubbele’ ALV en hoogst interessante workshop!

Namens het Bestuur van A.R.A.Nederland

Matteo Visser voorzitter