Vergulden, in ons vak hebben we er met enige regelmaat mee te maken. “Kunt U ook dat stukje lijst herstellen en weer terugbrengen in ‘originele’ staat”. Natuurlijk kunnen we dat! Maar hoe zit het ook alweer?

Omdat het misschien niet ons dagelijkse bezigheid is, is een opfriscursus vergulden met bladgoud een goede aanvulling om jouw kennis weer up-to-date te hebben. Daarom organiseert de educatie commissie van A.R.A. Nederland samen met Linova een 1-daagse workshop vergulden welke gegeven zal worden door Peter Voshart.

Inhoud

De workshop bestaat uit 1-volledige dag die is opgedeeld in 2 delen. In het eerste deel gaat het over diverse verguld methodes, bladgoud en gereedschappen. Tijdens dit deel gaan we verder aan het werk met vergulden van verschillende materialen zoals hout, metaal, steen, papier, porselein en keramiek.

Het tweede deel van de dag zal hoofdzakelijk gaan over poliment vergulden; watervergulding. Het voorbereiden van de ondergrond, aanleggen van bladgoud en het polijsten met agaatsteen. Het patineren zal een essentieel onderdeel zijn, want het is belangrijk om het object in originele staat te brengen.

Linova zal zorgen voor gereedschap. Elke deelnemer krijgt bij aanvang van de workshop 2 boekjes bladgoud, diverse kleine objecten om te vergulden met de bijbehorende gronderingen.
Tevens bestaat de mogelijkheid ná de cursus om materialen en gereedschap ook zelf aan te schaffen.

Informatie

Datum:
Vrijdag 19 januari 2024
Locatie :
LINOVA HUB TE BUSSUM (Tegenover NS- station Naarden-Bussum)

Tijd:
We starten om 09:00 en de workshop zal rond 16:00-16:30 afgerond zijn.

Kosten:
Kosten p.p. € 356,95 (incl. btw) koffie, thee en broodlunch inbegrepen.
Kosten voor ARA-leden €321,26 (incl. btw, 10% korting) koffie, thee en broodlunch inbegrepen.

Deelname:
Maximaal 12 deelnemers, bij genoeg aanmeldingen wordt er een tweede dag in januari georganiseerd.

Adres:
Linova Hub
Nieuwe 's-Gravelandseweg 3
1405HH Bussum

locatie

Vervoer/ parkeren
De Linova Hub is gesitueerd tegenover het NS-station Naarden-Bussum. Ideaal om per trein te reizen. Kom je met de auto dan kan er gebruik gemaakt worden van de NS-parkeerplaats achter het station aan de overzijde van het spoor, P+R Bussum/ Naarden aan de Slochterenlaan. Dagtarief € 5,84 (wijzigingen voorbehouden). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 5 minuten lopen.

Opmerkingen:
Inschrijving is pas voltooid na betaling.
Heb je interesse meld je dan snel aan! Vol = vol!

Voor vragen en aanmelden mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Erfgoedondernemer is een programma voor ambachtslieden en restauratoren die zich willen bekwamen in ondernemersvaardigheden. Al die dingen die je naast je vak of ambacht moet doen om bestaansrecht te hebben en houden. Betaald door het rijk omdat zij ook graag willen dat jullie vak en het erfgoed naar de toekomst toe behouden blijven.

Op 19 september is onze eerste groep van 18 deelnemers van start gegaan. Als locatie hebben we de Metaalunie in Nieuwegein bereid gevonden ons te huisvesten en verzorgen. De deelnemers gaan met elkaar verdeeld over twee groepen aan de slag met een Erfgoedondernemersplan waar alle facetten van het ondernemen onder de aandacht komen. Aan het einde van het traject hebben ze een compleet plan met acties waarvan de meeste al toegepast zijn. De deelnemers van deze groepen lopen een programma door waar financiën, verkoop en communicatie aan de orde zullen komen in totaal 11 sessies over een periode van 9 maanden.

Derde groep deelnemers

Op donderdag 30 november start een nieuwe groep deelnemers, er is nog plaats voor geïnteresseerden.

Bekijk het informatieblad over De Erfgoedondernemer Groep 3.

Reacties na de eerste sessie

“Ik heb meteen mijn webbouwer opdracht gegeven om complimenten van klanten op de site te laten zetten”. Een ander is meteen filmpjes op het internet gaan bekijken die hem inspireerde. Een derde heeft zijn oude businessplan er weer eens bij gepakt en afgestoft. Kortom het heeft mensen meteen aangezet tot actie en dat was de bedoeling.

Saar Berks Meester Parketteur
"Bij de opleiding Erfgoedondernemer wordt de tijd even nadrukkelijk op pauze gezet. In het voortrazen van de vragen van de dag ben ik zelden zo prettig op de stoel gezet om stil te staan bij wie ik nu eigenlijk ben als ondernemer. Waarin ben ik onderscheidend ten opzichte van mijn concullega? De touwtjes strak in handen en te zien aan welke knoppen je kunt draaien om je doelen helpen te bereiken, dit concrete en praktisch houvast gaat deze opleiding zeker geven."

kick hier om je aan te melden voor één van onze workshops of ons nieuwe programma.

Op de website www.erfgoedondernemers.com ontdek je nog meer workshops.

Nieuws van het Restauratoren Register

Vakbekwaamheid en permanente educatie van de restaurator staan hoog in het vaandel bij het Restauratoren Register. Het Register maakt deze vakbekwaamheid en het actief onderhouden van kennis voor de buitenwereld zichtbaar door aangetoonde kennis en werkervaring van de geregistreerde restauratoren. Voor de restauratoren die niet beschikken over een diploma van een erkende opleiding heeft het Centraal College van Deskundigen Restauratiekwaliteit van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit (ERM) een tijdelijke overgangsregeling vastgesteld. Hiermee kunnen restauratoren zonder erkende opleiding zich toch laten registreren en kunnen zij op basis van bijscholing na vijf jaar in aanmerking komen voor verlenging van hun registratie.

Deze bijscholing bestaat uit het volgen van vier studiemodules van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Dit onderwijsprogramma is per 11 maart 2024 ook voor de vierde module (zie onder) beschikbaar. Dit betekent dat de overgangsregeling ingaat per 11 maart 2024 en eindigt per 11 maart 2029. Hierna is het niet meer mogelijk om geregistreerd te worden via de overgangsregeling.

(Register)Restauratoren die via de overgangsregeling vanaf 11 maart 2024 hun registerstatus willen verkrijgen of verlengen, hebben dus nog vijf jaar de tijd om de genoemde onderwijsmodules te volgen. In een aantal situaties is vrijstelling mogelijk voor het volgen van een module.

Bij deze overgangsregeling gaat het over vier onderwijsmodules die worden aangeboden door het NCE: 

  • Studiemodule 1: Documentatie in woord en beeld;
  • Studiemodule 2: Restauratie-ethiek en de geschiedenis van het restaureren;
  • Studiemodule 3: Basiscursus chemie voor restauratoren;
  • Studiemodule 4: Kunstgeschiedenis voor restauratoren (deze wordt per 11 maart 2024 aangeboden).

Klik hier voor meer informatie.

Heeft u vragen? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de ALV van 10 november in Utrecht is voormalig voorzitter Erick Douwes benoemd tot erelid van A.R.A. Nederland. Wegens zijn jarenlange tomeloze inzet en grote verdienste
voor A.R.A. Nederland en het restauratievak in het algemeen

Op de foto overhandigt lid van verdienste Kees Gankrow de oorkonde aan Erick terwijl rechts voorzitter Matteo Visser toekijkt.

Ereled Douwes 2

Overige bestuursleden en de deelnemers aan de ALV kijken ook goedkeurend toe.

Ereled Douwes 3

Afgelopen februari, heeft De Kunstkliniek in samenwerking met ARA Nederland een nieuwe workshop gepresenteerd. Er waren jammer genoeg niet genoeg plekken. Daarom komt dr. Ambra Giordano terug en op 18 en 19 a.s. december, wordt de workshop herhaald.

De workshop gaat over het gebruik van een nieuwe reinigingsmethode van, al dan niet beschilderde, oppervlakken en ruimtelijke structuren. Dit gebeurt door verwarmde, gegeleerde AGAR, op een totaal nieuwe en innovatieve manier toe te passen.

De methode is ontworpen en geperfectioneerd door de docent en de workshop is bedoeld voor zowel ervaren als beginnende restauratoren.

Het is een revolutionaire methode, die de oude, vertrouwde AGAR-AGAR weer in de schijnwerpers zet, door het promoten van een onbekende kant van de stof: de warme applicatie, maar deze keer gebruikt als spray. De innovatieve procedure die tijdens de workshop wordt gepresenteerd, zal de deelnemers nieuwe theoretische en praktische kennis verschaffen over de nieuwe structurele kenmerken en het toepassingspotentieel van dit nuttige geleermiddel.

Voor het eerst wordt de behandeling haalbaar, veilig en geschikt voor complexe oppervlakken, uitgebreid en gevarieerd van aard, waarbij resultaten worden verkregen die moeilijk te bereiken zijn met de momenteel bekende methoden.

De docent geeft alle cursisten aandacht, en neemt ruim de tijd om iedere deelnemer goed te instrueren.

Ambra Giordano is opgeleid als restaurator op The Academy of Fine Arts and Restoration te Palermo en sinds 2014 werkte zij samen, met het Research Laboratory of Biology and Biotechnology for Cultural Heritage van de University of Palermo, alsook met vele internationale opleidingsinstituten en musea.

Plaats: De Kunstkliniek, Hilversum
Datum: 18 en 19 december 2023
Kosten: € 510,00 per deelnemer (incl. BTW), lunch, thee en koffie. Voor ARA-leden € 455,00. (Studenten € 382,50)
Voertaal: Engels
Aantal deelnemers: Er is plaats voor slechts 12 deelnemers
Er worden getuigschriften uitgereikt.
Betaling via de site van De Kunstkliniek Veer & Veer.

ambra giardano