Zondag 23 oktover vierde A.R.A. Netherland haar 30 jarig jubileum in de Observant in Amersfoort. Het was een feestelijke bijeenkomst met veel (oud-)leden en andere gasten, muziek en boeiende verhalen van Gwendolyn Boevé-Jones over het belang van documentatie en Anne van Grevenstein over de grote veranderingen in het restauratie vak.

gwendolyn boeve jonesGwendolyn Boevé-Jones

anne van grevenstein 2Anne van Grevenstein spreekt de zaal toe

erick rob 2ARA leden Erick Douwes en Rob Jacobs spelen mee met Fascinating Jazz Trio

In dagblad Trouw vertelt ARA lid Gwendolyn Boevé-Jones van restauratieatelier Redivivus over hoe ze tijdens een restauratie van een schilderij van Ferdinand Léger een ander werk van dezelfde schilder ontdekte. Het zat verstopt aan de achterzijde onder een lijmlaag. “Het was een afschuwelijk karwei om die keiharde lijmlaag te verwijderen. Maar het werk eronder verkeerde in een uitstekende staat.” aldus Gwendolyn in het artikel. “Het schilderij kan worden toegeschreven aan Léger en maakt deel uit van een reeks schilderijen die hij maakte tussen 1911 en 1912, dus vlak voor het werk op de andere kant.”

fernand leger

Foto: René Gerritsen

De nieuw ontdekte Léger zal vanaf 19 november voor het eerst te zien zijn in het Kröller-Müller Museum, in de tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs.

Het Trouw artikel is enkel voor betalende lezers.

Geachte leden van A.R.A. Nederland,

Als eerder aangekondigd: de Algemene ledenvergadering komt er aan, en wel op zaterdag 14 mei 2022 in de Gelderland fabriek in Culemborg !

Het programma ziet eruit als volgt:

10.00: inloop en ontvangst met koffie en thee
10.30: aanvang ALV 2021
11.00: korte pauze
11 15: aanvang ALV 2022
12.30: lunch buffet
13.30: aanvang workshop Documentatie fotografie door René Gerritsen
15.30: drankje en napraten
16.00: uur einde

Adres: de Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg.

Introducees zijn welkom bij de lunch en de workshop, aan hen vragen wij €10,- als tegemoetkoming in de kosten.
 
Aanmelden: Mede i.v.m. de lunch is het prettig als u zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmeldt met uw naam en e-mailadres . Wilt u een introducé meenemen, vermeld dan tevens zijn/haar naam en e-mail adres.

de Gelderlandfabriek

Toelichting op het programma

Door de annulering van de ALV 2021 zal de ALV er deze keer iets anders uitzien.
We splitsen namelijk de vergadering in twee delen. Van 10.30-11.00 uur houden we de geannuleerde ALV van 2021. We behandelen dan aan de hand van de agenda het beleid, de financiën en gebeurtenissen m.b.t. het jaar 2020.
Na een korte pauze volgt de ALV 2022 waarin we het verenigingsjaar 2021 bespreken en vooruit blikken naar de 2e helft van 2022. Naast de gebruikelijke agendapunten staan de vanaf 1 juli 2021 geldende verenigingswet en de daaruit voortvloeiende aanpassingen van de statuten op de agenda.

Aansluitend wordt u een lunch aangeboden met in de middag een workshop documentatie- en restauratiefotografie door ARA lid René Gerritsen. René is beroepsfotograaf en gerenommeerd docent in zijn vakgebied.
De workshop is gericht op het gemakkelijk maar doeltreffend fotograferen met uw eigen mobiele telefoon. Ook wordt ingegaan op UV fotografie in combinatie met iPhone of Android. Deze workshop sluit tevens mooi aan bij de documentatie eisen die worden gesteld i.v.m. het Restauratoren Register.

Tot slot: In het najaar willen we groots het jubileum van 30 (!) jaar A.R.A. Nederland vieren.
Tijdens de ALV krijgt u hierover meer informatie.

Wij kijken er naar uit u te ontmoeten bij deze ‘dubbele’ ALV en hoogst interessante workshop!

Namens het Bestuur van A.R.A.Nederland

Matteo Visser voorzitter

Musea, restauratoren, en erfgoedinstellingen zijn een grote inzamelingsactie gestart voor beschermingsmateriaal voor erfgoed in Oekraïne. Dankzij de bijdragen en inspanningen van velen, kon inmiddels niet alleen een truck worden gevuld met verpakkingsmaterialen, maar ook nog een aanhanger. De lijst met benodigde materialen is opgesteld i.s.m. Senior Conservator Yuri Yanchyshyn, ter plaatse goed bekend met waar behoefte aan is.

Naast materialen als plastic, Melinex, verhuisdozen, zuurvrij karton, handschoenen, tapes, kisten voor kunsttransport e.d. zijn er ook brandblussers en -dekens meegestuurd. De truck van Hizkia rijdt tot aan Polen vanwaar Poolse collega’s samen met erfgoedspecialisten uit de Oekraïne zorgen voor verdere distributie naar de vele erfgoedsites in Oekraïne. Namens hen bedankt de organisatie iedereen die heeft bijgedragen aan deze actie.

Er is meer materiaal aangeboden dan op dit moment mee kon. Daarom worden al voorbereidingen getroffen voor een tweede transport. Erick Douwes is op persoonlijke titel en namens ARA Nederland betrokken bij deze actie.
ARA Nederland heeft na een spoedoverleg binnen het bestuur een financiële donatie overgemaakt van € 500.

Wilt u een bijdrage in materiaal leveren neem dan contact op met Mariana Escamilla-Martínez van Studio Redivivus in Den Haag. Telefoon: 070-5141023 of stuur een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Zij coördineren alle bijdragen en zorgen voor verder transport naar Polen.

U kunt ook financieel bijdragen door een storting op de bankrekening die speciaal voor dit doel is geopend. Scan de QR-code om te betalen voor Donatie erfgoed Oekraine.
Gebruik de Camera App op je telefoon.
De QR-code is geldig tot 17 mei 2022.

QR Rabobank Donatie erfgoed Oekraine

Of klik: betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=RJe3bGZ6Qtq1U8VAyBMmaw
( Mw. Cindy Zalm is hoofd Collectiemanagement van het Tropenmuseum, Volkenkunde museum, Africamuseum e.a. Zij coördineert deze Oekraïne actie en en alle donaties.)


Dit prachtige initiatief verdient een vervolg!

15th International symposium on wood and furniture conservation by Stichting Ebenist

25-26 March 2022

Rode Hoed, Amsterdam

Le style Louis XIV

Stichting Ebonist organiseert haar jaarlijkse synposium over meubel restauratie.

See the information at the Ebonist website.

Registration on the Ebonist website.