Paolo Cremonesi is een van de belangrijkste wetenschappers die zich bezig houdt met de verdere uitwerking van de methoden van Richard Wolbers. In die hoedanigheid is hij de strijd aangegaan met het gebruik van schadelijke stoffen in de restauratie. Het gaat dan niet alleen om oplosmiddelen, maar ook om andere producten die een dagelijkse toepassing hebben in de restauratiepraktijk en niet zonder gevaren zijn voor zowel de restaurator als het object. Jarenlange toegewijde research heeft er voor gezorgd dat Cremonesi het repertoire van micro- en macro-emulsies van Wolbers heeft kunnen aanpassen en uitbreiden, zodat deze nu geheel uit in Europa verkrijgbare ingrediënten kunnen worden samengesteld en volgens de in Europa geldende normen zijn toegestaan.

Het doel van de methoden van Wolbers en Cremonesi is in principe gelijk aan dat van de meer traditionele werkwijzen van de restaurator: het verwijderen van ongewenste substanties van een oppervlak en daarbij beheersen hoe diep men wil reinigen. Het afnemen van oppervlakte vuil, het verwijderen van vernis of overschilderingen en oude retouche, het zijn verschillende handelingen die met verschillende technieken en materialen moeten worden uitgevoerd. Het uiteindelijke doel blijft het object onaangetast door te geven.

Met dat doel voor ogen stelt Cremonesi een verscheidenheid aan waterige oplossingen samen, waarin stoffen als alcoholen, siliconen, chelatoren en oppervlakte actieve stoffen hun werk doen. Daarbij worden de mengsels ‘op maat’ gemengd voor het werk dat voor handen ligt en de zuurgraad van de middelen aangepast aan de eisen die het oppervlak van een object stelt. De extra problemen die watergevoelige oppervlakken stellen worden bijzonder in acht genomen.

Paolo Cremonesi heeft Nederland verkozen als podium om zijn jarenlange research voor het eerst buiten Italië te presenteren. Voorheen is Cremonesi hier in den lande bekend geworden als een zeer kundige commentator en uitlegger van de methoden van Richard Wolbers, met zijn workshop over de toepassing van emulsies bij het schoonmaken van beschilderde oppervlakken, wordt nu een volgende stap gezet.

Vijf dagen gevuld met theorie en ruime aandacht voor de praktijk waarbij drie hoofdvragen aan bod zullen komen: gedeeltelijk ingrijpen of geheel verwijderen, en wat wanneer het oppervlakkig gevoelig is voor water?

Dr. Cremonesi

“Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials” a workshop by Dr. Paolo Cremonesi (voertaal: Engels)

Waar: Werkgebouw Het Veem, van Diemenstraat 410, Amsterdam

Wanneer: 15 – 19 januari 2018

Kosten: € 560,- (voor ARA leden € 520,-)

Inschrijving via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.