Voor het beoordelen van historische objecten is heel wat kennis en oplettendheid nodig. Een mooi maar triest voorbeeld van verwaarlozing werd bij een inventarisatie gevonden op de zolder van een pastorie in het Bisdom Breda. Bijna was dit wierookvat, in eerste instantie beoordeeld als ‘zijnde van geringe waarde’, weggegooid, als niet bij toeval ontdekt was dat het van zilver was gemaakt.

Goed Restaureren Wierookvat restauratie collage

Het wierookvat, in 1822 vervaardigd door C. van Gemert te ’s-Hertogenbosch, werd behoorlijk beschadigd aangetroffen. De voet is ingestuikt. De branderbak en het opengewerkte bovenstuk zijn vervormd, gebutst en op diverse plaatsen is het wierookvat gescheurd. Het kettinggat van het roetkapje is door het vele gebruik uitgesleten en uitgescheurd. Het geheel heeft een bruinzwarte kleur, die lijkt op zwaar geoxideerd koper. De restauratie heeft een blinkend resultaat opgeleverd. Achtereenvolgens onderging het wierookvat de volgende behandelingen:

Allereerst grondige reiniging, vastlegging van gegevens en inventarisatie van de schade.Daarna zijn de afzonderlijke onderdelen uitgedeukt en waar nodig, zoals de voet, in de juiste vorm gebracht.Vervolgens zijn de scheuren gesoldeerd.Het gat in het kapje is dichtgemaakt met zilverplaat van hetzelfde gehalte als het object en opnieuw geplaneerd.Aan de tegenover liggende zijde is een nieuw (verstevigd) gat voor de ketting gemaakt.Tenslotte is alles afgewerkt en met de hand gepolijst.

Meer weten over de opleidingsmogelijkheden voor het restaureren van roerend erfgoed? Bekijk de opleidingen onder het kopje Roerend Erfgoed in het opleidingenoverzicht op www.erfgoedopleidingen.nl.

Renate Postma is secretaris van Art Restorers Association Nederland, een van de 14 partners van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en schreef dit artikel voor hun nieuwsbrief in december vorig jaar.